marți, 30 aprilie 2013

SIGHISOARA-MURES
































Sighisoara este singura cetate medievala locuita din Romania si una dintre cele mai bine pastrate din Europa.. Numai ca numarul locuitorilor scade de la an la an, în timp ce casele lor se transforma în hoteluri, pensuni, restaurante. Oameni care locuiesc de zeci de ani în cetatea medievala sunt tentati sa plece. "Cetatea nu mai e ce a fost odata!" - spun ei. Pe strazile înguste masinile circula ca pe bulevard, iar în jurul pietei centrale e o adevarata parcare.

Teoretic - potrivit unei hotarîri a Consiliului local - masinile n-au voie în cetate.
Practic, cine plateste o taxa unei firme private, care a amplasat o bariera la una dintre intrari, poate intra fara probleme.
Pe de alta parte, pietrele cu care au fost pavate pe vremuri drumurile cetatii au fost înlocuite recent, cu altele.
Iar doua dintre turnurile de aparare ale cetatii sunt concesionate pe o perioada de 99 de ani: în unul functioneaza un post de radio, celalalt apartine acum unei fundatii.
Cu toate acestea, Sighisoara e un loc care merita vazut si cunoscut îndeaproape.
Un loc în care traiesc oameni îndragostiti de cetate.

Cum este, de fapt, sa traiesti într-o cetate medievala, în case vechi de sute de ani, care sunt monumente istorice?

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Biserica din Malnas - Nasterea Maicii DomnuluiPARINTELE SERAFIM -COVASNA..MALNAS BAI


Biserica ortodoxa din Malnas BaiDUPA DACA
















PLECARE PARINTELUI GRIGORIE PE CAZ DE BOALA..SLUJESTE FIUL LUI DZEU..PARINTELE CU MARE HAR..SERAFIM..
VRETI LINISTE SUFLETEASCA..HAIDETI..CAUTATI--L PE ACEST DRAG OM LASAT DE DZEU..AICI..
SA NE AJUTE CU RABDAREA SI BUNATATEA LUI..
SI VETI VEDEA MINUNI..EU AM VAZUT..
DOAMNE AJUTA-NE SA FIM MAI BUNIII.
DOAMNE AJUTA-MI COPILUL MEU..
DOAMNE NU MA UITA CA NU MAI POT TRAI DEPARTE DE TINE..
DOAMNE TU ESTI SPERANTA MEA..
DOAMNE AJUTA-MA!!!!!!!
Biserica din Malnas
Biserica ortodoxa din Malnas Bai este inchinata Nasterii Maicii Domnului. Biserica ortodoxa din Malnas Bai a fost infiintata in anul 1982, vreme de doi ani insa, ea fiind ingrijita de parohia ortodoxa din localitatea vecina, Micfalau.
Statiune balneara Malnas-Bai apartine comunii Malnas, fiind situata intre Muntii Baraolt si Bodoc, la o distanta de 22 de kilometri inspre nord de localitatea Sfantu Gheorghe, la o altitudine de 565 metri. Prima atestare documentara a localitatii Malnas a fost facuta in anul 1913, cand apare sub numele de "Malnasfurdos", adica "Baile Malnas". Datorita izvoarelor cu apa minerala si a emanatiile de gaze mofetice, prezente in acest loc, satul a ajuns sa fie cunoscut ca statiune balneo-climaterica.
In ziua de 1 noiembrie 1984, in parohia ortodoxa din Malnas Bai este numit un preot slujitor: Parintele ieromonah Gavril Todea. Pana la numirea lui ca preot pe seama parohiei ortodoxe din Malnas, el a vietuit, ca si calugar, in obstea de la Manastirea Cocosu, din Arhiepiscopia Tomisului si a Dunarii de Jos.
Biserica ortodoxa din Malnas Bai
In decursul anului 1984, biserica din Malnas a reusit sa achizitioneze o casa parohiala. In casa parohiala, parintele Gavril va amenaja o capela-paraclis, pentru slujbe si rugaciune. Aceasta capela va fi sfintita in ziua de 31 mai 1987, de catre Preacuviosul parinte Dionisie Dan. In scurt timp, in apropierea capelei va fi ridicata si o clopotnita, de lemn.
Abia in anul 1991 s-a inceput construirea noii biserici ortodoxe, pe locul vechii capele, care a fost demolata, spre a face loc bisericii. Lucrarile de constructie au durat vreme de doi ani, noua biserica, inchinata Nasterii Maicii Domnului, fiind sfintita in ziua de 5 septembrie 1993, de catre Inalt Preasfintitul Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului.
Biserica ortodoxa din Malnas Bai
Cu ocazia sfintirii acestui locas ortodox de rugaciune, pe coperta Sfintei Evanghelii, s-a scris: "Am savarsit sfintirea bisericii cu hramul Nasterea Maicii Domnului din Malnas Bai, pastorita de protosinghel Gavril Todea, ctitorul bisericii. Chem harul Domnului peste toti cei care, cu frica de Dumnezeu si buna cucernicie, vor intra si se vor ruga intransa."
In pisania bisericii, asezata deasupra usii de intrare, sta scris: "Din vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si impreuna-lucrarea Duhului Sfant, ziditu-s-a aceasta Sfanta Biserica, in cinstea Nasterii Maicii Domnului, in anul 1991-1992, pe locul fostei capele ortodoxe (1986-1987), prin grija Parintelui Protosinghel Todea Grigorie Gavril, ajutat de Stroe Maria si de numerosi credinciosi ai Bisericii noastre stramosesti. Pictura in fresca a fost executata de pictorul Dumbrava Liviu, din G.Humorului, in anul 1993. Si s-a tarnosit de catre I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului, cu un sobor de preoti, in ziua de 5 septembrie 1993."
Biserica ortodoxa din Malnas Bai
Biserica a fost construita de mesterul zidar Nitu Gheorghe, din localitatea Floroaia Mare, ajutat fiind de mai multi mesteri zidari. Interiorul acesteia va fi zugravit in fresca, in stil neo-bizantin, de pictorul Liviu Dumbrava, din localitatea Gura Humorului.
Iconostasul bisericii este din zid, fiind acoperit cu pictura in fresca. Usile diaconesti si Usile Imparatesti sunt frumos sculptate in lemn, de catre un mester tamplar din Suceava. Pictura de pe usile catapetesmei a fost lucrata in anul 1992, de catre pictorul M. Patrascu, din localitatea Toplita.

Pe iconostas se gaseste icoana Maicii Domnului si a Sfantului Ierarh Nicolae. Icoana praznicar (Nasterea Maicii Domnului), lucrata din foita de tabla argintata si incadrata intr-un pandativ de lemn sculptat, este realizata de cativa mesteri bucovineni.
In naos, in fata iconostasului, se afla asezat un tron imparatesc (triptic), in care sta asezata icoana Maicii Domnului cu Pruncul (o copie fidela dupa renumita icoana facatoare de minuni din Kazan); de o parte si de alta a icoanei celei mari se afla asezati Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Acest triptic a fost sfintit in ziua de 5 martie 1999, de catre Preasfintitul Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei.
Biserica ortodoxa din Malnas Bai
In interiorul Sfantului Altar se afla cateva icoane, dintre care una cu foita de argint si aur, adusa din Sfantul Munte Athos, de un crestin rus, reprezentand pe Maica Domnului "Indurerata"; aceasta icoana a fost gasita sub daramaturile unui manastiri bombardate.
Biserica din Malnas, cu putinii sai credinciosi ortodocsi, a devenit un lacas de cult misionar. Astfel, in anul scolar 1999-2000, au fost inscrisi la sectia cu predare in limba romana 14 copii, dintre care opt in ciclul prescolar, iar sase in cel primar.
Teodor Danalache

marți, 9 aprilie 2013

BISERICA NEAGRA -BRASOV

Biserica Neagra din Brasov numita astfel dupa marele incendiu din 1689.
 
A fost reconstruita incepand cu anul 1383, din initiativa preotului Thomas Sander, pe locul unui edificiu mai vechi si este considerata astazi un simbol al goticului transilvanean.
Constructia corului de tip hala cu trei nave, al bisericii dedicate initial Sfintei Fecioare Maria, sta sub influenta santierelor central-europene ale familiei de pietrari Parler. Contrafortii in trepte, incheiati cu fiale in partea superioara, sunt decorati cu statui sculptate in piatra, reprezentand pe sfintii protectori ai bisericii.
  
Lucrarile, intrerupte de invazia turceasca din anul 1421 ce a dus in captivitate intregul Sfat al orasului, au fost reluate spre sfarsitul secolului al XV-lea, cand s-a ridicat corpul trinavat al bisericii-hala cu tribuna si doua turnuri pe vest, dintre care numai cel de sud depaseste inaltimea navelor.
Din aceasta perioada dateaza si cele cinci remarcabile portaluri din piatra, realizate sub influenta santierului Bisericii Sfanta Elisabeta din Kosice (Slovacia), cel de vest constituind un punct de varf al goticului tarziu din aceasta parte a Europei.
In dreptul accesului de sud-est a fost ridicat pridvorul ce adaposteste imaginea Mariei cu Pruncul intre Sfintele Ecaterina si Varvara, capodopera a picturii transilvanene, atribuita la fel ca si constructia, munificentei regelui Matia Corvinul (1458-1490) si sotiei sale Beatrix de Aragon. Canaturile portii de lemn a pridvorului pastreaza inscris anul 1477.
 

In urma instalarii religiei Reformei in Transilvania in 1541, cu contributia directa a umanistului Johannes Honterus (1498-1549), parohia Bisericii Negre din Brasov a trecut la confesiunea luterana.
Dupa incendiul din 1689, interiorul bisericii a fost reconstruit in stil baroc.
 
  
Biserica pastreaza fragmente din pictura murala medievala Sf Maria (1476), cristelnita din bronz in stil gotic (1472), trei panouri ale altarului din Feldioara (1495), orga Buchholz (1836) cea mai mare orga mecanica din Romania si cea mai importanta colectie de covoare orientale din Transilvania datand din secolele XV-XVI. În turnul Bisericii Negre se află cel mai mare clopot mobil din România, cu o greutate de cca. 6.000 kg.
Legenda Copilului de pe cornisa

Una dintre cele mai cunoscute legende transilvanene își are rădăcinile în secolul XV, odată cu ridicarea Bisericii Negre din Brașov.
Pe una din laturile bisericii, pe o coloana, se află statuia unui copil înfățișat într-o poziție care dă impresia că se apleacă peste cornișa clădirii.
Aceasta sculptura atipica reprezinta de fapt legenda acelui copil.
Se povesteste că în vremea ridicării bisericii, meșterul constructor care trebuia să coordoneze lucrările a angajat un ucenic pentru a-l ajuta la lucrările de constructie.
Pe măsură ce trecea timpul, iar lucrarea se apropia de final, meșterul constructor a observat priceperea ucenicului său. Din gelozie, i-a cerut acestuia sa masoare daca peretele bisericii este drept, cu ajutorul atei cu plumb, dar în momentul în care s-a aplecat, meșterul l-a împins peste cornisa. Legenda ne mai spune că statuia copilului a fost ridicată la final, exact pe aceeași coloană, reprezentand copilul cum masoara inclinatia peretelui, de către același meșter constructor, cuprins de remușcări.