duminică, 12 mai 2013

BRAN..RAVASITUL OILOR




„Ravasitul oilor" este o sarbatoare traditionala ce simbolizeaza sfarsitul anului pastoral

 E O SARBATOARE TARE FRUMOASA DAR SA PLECI LA 5-6 DIMINEATA ALTFEL E JALE DE CATE MASINI SE DUC SPRE BRAN...


CULINARE NU VA MAI SPUN..CE VREI...BULZUL INSA DA LECTIIIII...


 ERAU SI NISTE CALUTI DRAGUTI LA VANZARE MI-A PLACUT PARCA LUMEA ERA INTR-UN DESEN..FERICIT SI TOPTU;L ASA CA MAI DEMULT CAND TARANUL IUBEA MULT GLIA LUI..


Ravasitul oilor se desfasoara la Bran la inceputul lunii octombrie, atunci cand ciobanii coboara oile de pe munte.



 Ravasitul oilor este o sarbatoare traditionala ce simbolizeaza sfarsitul anului pastoral. Aceasta se desfasoara la Bran, cand ciobanii coboara mioarele de la munte pentru a fi ravasite astfel incat fiecare proprietar sa-si primeasca in gospodarie animalele date spre varat si implicit si produsele de branza si urda tocmite cu administratorii de stana.

Atmosfera reproduce bucuria intalnirii ciobanilor cu familia, rudele si satenii dar si mandria acestora pe care si-o manifesta de calitatea branzeturilor obtinute si mai ales fata de cat de grase si frumoase s-au intors acasa animalele avute in paza.

Cei care participa la eveniment au prilejul sa cante, sa danseze si sa mananace pe saturate tot soiul de preparate specifice, dar mai ales bulz, branzeturi si pastrama de oaie obtinute in gospodariile localnicilor. Astfel, se va organiza o expozitie cu vanzare, unde se vor prezenta preparate gastronomice.

De asemenea, turistii vor avea parte de expozitii de animale unde vor fi prezentate cele mai frumoase exemplare de ovine, bovine, cabaline si vor putea viziona parada cainilor ciobanesti ai pastorilor, unde cel mai frumos exemplar va fi premiat.

Tot cu acest prilej mesteri populari din toata tara isi expun obiectele traditionale: ceramica, obiecte de port popular, tesaturi, blanuri, sculpturi etc.




 SI BINEINTELES DRAGI DE MICI CA ;LA NOI LA NIMENI ALTIIIII..ASTA E ROMANIA ..E FRUMOASA SI MERITA VIZITATA...