marți, 24 iulie 2012

DRUMUL LA CHILIA PARINTELUI ARSENIE BOCA-SAMBATA DE SUS-JUD.BRASOV


































































































































 ESTE UN DRUM DESTUL DE GREU URCATUL ACOLO SUS LA PARINTELE..PANA ACOLO..E OK..ACOLO ..CU CREDINTA POTI AJUNGE..E DEASUPRA LUMII ..FRUMOS..SI MERITA SA MERGI..SA SIMTI HARUL..SI SA VEZI CAT DE PUTIN ARE NEVOIE UN OM CA SA TRAIASCA SIU UNDE TRAIA..PT CA NOI VEDEM DOAR LUXUL SI VIATA USOARA DAR CU ASTA NU VOM INAINTA..VA SPUN EU CARE AM AVUT DE TOATA ..SI ERAM MAI SEACA CA IZVORUL SEC IN SUFLET..SI INCET INCET CAND Am inceput sa dau la o parte materialul si sa dau drum liber sufletului..am inteles ce inseamna ..har...plutire...frumusete..liniste sufleteasca..bucurie...















Intr-o frumoasa zi de iunie, am hotarat sa mergem la chilia parintelui Arsenie Boca, aflata la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri, in dreapta cabanei "Valea Sambetei". Pana la cabana "Valea Sambetei" se ajunge de la Complexul Sambata in aproape 2.30 ore de mers pe jos, iar plecarea se face din apropierea Manastirii Brancoveanu - Sambata de Sus, pe un drum forestier, care insa, datorita viiturilor, nu mai este accesibil cu masina decat pe o portiune foarte scurta din intregul traseului.
Drumul urca incet, atat pe partea dreapta cat si pe partea stanga a raului Sambata, pe care il traverseaza pe podete de lemn.










Cerul de un albastru intens, razele soarelui care mangaie padurile pana in adancul lor, paraurile care strabat versantii troieniti de verdeata, si toata atmosfera de liniste, alcatuiesc un peisaj de-a dreptul cuceritor, rapindu-ti adesea privirea spre frumusetea neasemuita a muntilor.
Spre pranz, odata ajunsi aproape de cabana Valea Sambetei, o minunita pajiste ni s-a deschis in fata ochilor, de care nu ne-am satuart privind-o, lasandu-ne si-acum in suflet dorul de munte .
Am urcat intr-un tarziu pana la cabana „Valea Sambetei” care se afla la o altitudine de 1400 de metri, iar de acolo poteca porneste abrupt spre Chilia Parintelui Arsenie Boca. Aceasta ultima parte din drum este foarte anevoioasa, si necesita mult efort fizic, atentie si curaj, chiar daca de la cabana si pana la chilie nu se fac mai mult de 25 de minute. Drumul pana la chilie abia se distinge caci este este strecurat printre stranci si plin de vegetatie, iar pe alocuri, prapastiile din jur iti taie respiratia. Insa odata ce ai ajuns, totul se transforma in bucurie duhovniceasca.
Parintele si-a inceput chilia in anul 1943, la izvorul Vaii Sambata, langa un povarnis aproape vertical. A fost ajutat de credinciosi sa scobeasca o deschizatura in interiorul masivului de piatra, scobitura pe care o largeste la inaltimea 1.65-1.75 metri si latimea de 0.80 metri.










Chilia Parintelui Arsenie a ramas marturie nestinsa a vietuirii sale isihaste in Muntii Sambetei, spre mangaierea tuturor celor care ii calca pragul, si care vor ca si parintele, sa calce pe urmele sfinteniei.
PARINTELE ARSENIE BOCA RAMANE SUFLETUL MEU...SLAVA TIE DOAMNE...SLAVIT SA FII IN VECI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu