vineri, 14 iunie 2013

MANASTIREA STRUNGARI-ALBA







 Manastirea Strungari se afla in satul Strungari, judetul Alba si este manastire de calugari cu viata de obste, in prezent cu 18 vietuitori.

Manastirea a fost infiintata in anul 1997 si cuprinde: biserica, altarul de vara, un complex de cladiri precum si clopotnita.

Hramurile bisericii sunt Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, Acoperamantul Maicii Domnului, Sfantul Ioan Iacob Hozevitul.

Sursa


Manastirea Strungari, Alba este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Sebes, la pensiunile si vilele din apropiere. 

 ESTE MANASTIRE FOARTE FRUMOASA..MAICUTELE F..BINEVOITOARE..

 SE MAI CONSTRUIESTE INCA LANGA O BISERICA NOUA MARE





Manastirea Strungari se afla in satul cu acelasi nume din judetul Alba, fiind un lacas religios infiintat recent – anii 1990. Se ajunge la ea de pe DN 67C, care leaga Sebesul de Sebesel, si apoi se urmeaza drumul care leaga Rachita de Strungari.
Chiar daca Manastirea Strungari de astazi este destul de noua, se pare ca viata monahala a existat inca de la inceputul secolului al XX-lea, fiind reprezentata prin monahi care traiau in chilii la marginea padurii. Mai mult, se spune ca unii dintre ei, pustnicul Ioan si monahul Simeon, infaptuiesc minuni. Mormintele lor se gasesc langa chilii, iar printre minunile povestite de cei de aici se numara aceea a unei preotese din Timis, care era chinuita de un duh rau. Intr-o noapte, a visat cum un ostas pe nume Ioan se lupta cu un monstru, iar sotul ei a visat in aceeasi noapte cele doua pietre de mormant ale celor doi monahi. S-au hotarat sa se duca la mormintele lor, sa se roage pentru liniste, iar in momentul in care a ajuns acolo, preoteasa s-a simtit eliberata.
Biserica de la Manastirea Strungari este construita din caramaida si are un plan in forma dreptunghiulara. Bisericii ii lipseste pronaosul – are, asadar, doar pridvorul inchis, naosul si altarul. In interior, langa pridvor, a fost construit un balcon pentru cor. Capeteasma este deosebita, fiind sculptata in tei. Biserica are doua turle – una circulara pe naos si una patrata pe pridvor. Manastirea poarta trei hramuri: Acoperamantul Maicii Domnului, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul si Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Cele trei hramuri sunt reprezentate de trei picturi in medalion, aflate deasupra usii de la intrare.
Pictura bisericii de la Manastirea Strungari a fost realizata de Zahiu si Zanescu din Moldova, fiind finalizata in anul 1999. Se remarca prin imbinarea unor culori calde si deschise, precum alb, verde si roz, fapt ce face ca intreaga pictura sa fie luminata. In centrul naosului se afla Iisus Hristos, iar la intrare Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Pe peretii sudic si nordic sunt reprezentate mai multe scene biblice, dar si o serie de sfinti.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu