luni, 2 iunie 2014

MANSTIREA HOREZU -VALCEA


MĂNĂSTIRE DE MAICI
ADRESA: sat Romanii de Jos, oraşul Horezu, jud. Vâlcea
TELEFON: 250. 731.170 ;   250. 738.821;  250. 860 071      Fax: 250. 734.952 
CTITOR: Constantin Brâncoveanu
ANUL ÎNFIINŢĂRII: 1697
HRAM:  ,,Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” (21 maI)
 - pe DN7 Sibiu – Rm.Vâlcea, DN67 Rm.Vâlcea – Tomşani - intrare Horezu -  ramificaţie la dreapta DJ669 – Romanii de Jos – Mănăstirea Horezu (Hurezi)
CAZARE: În cadrul mănăstirii Horezu sunt 24 de locuri de cazare.  Alte posibilităţi de cazare sunt la variatele pensiuni din oraşul Horezu sau din împrejurimi.
REPREZENTATIV: Mănăstirea Horezu este cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu (1688 - 1714).
  Mănăstirea este construită în satul care la acea vreme se numea Hurezi (actual Romanii de Jos), nume care ulterior a fost luat de târgul de peste deal, actualul oraș Horezu, într-un colț pitoresc sub munţii Căpăţânii. 
                  Numele mănăstirii vine din regionalismul moldovenesc huhurezi, care sunt nişte păsări ce trăiau pe aceste meleaguri şi erau foarte numeroase. Legendele spun că, pentru a nu atrage atenţia turcilor asupra înălţării unui nou  edificiu creştin (care seamana foarte mult cu o cetate foarte bine fortificata), meşterii tocmiţi de Constantin Brâncoveanu îşi sincronizau zilnic momentele de început şi de încetare a lucrului la mănăstire cu primele şi ultimele strigăte ale acestor păsări nocturne.
Cand eu am mers era o inmormantare a unei maici..era o liniste si alta maica citea psalmii ..se spune ca asa se face la inmormantere..
  Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” dezvoltă modelul Bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş în sensul unor forme mai elansate și prin adăugarea unui pridvor tipic stilului brâncovenesc
    La început mănăstirea a fost de călugari, dar din 1872 a devenit mănăstire de maici. În fiecare an trec pe aici peste 40.000 de turişti, dar cel mai mare pelerinaj are loc în timpul Paştelui.”  În anul 2005, în una din chiliile mănăstirii a fost cazat timp de 3 zile chiar Prinţul Charles al Marii Britanii.

  “Cel mai frumos şi mai rafinat exemplar de arhitectură românească”, Mănăstirea Horezu înalţată în 1693 de Constantin Brâncoveanu, a fost inclusă în 1995 în patrimoniul UNESCO...merita asta..si mie mi-a placut tare mult..acolo am mai gasit si unele gemuri..si unele dulciuri facute de maici..

 eu am fost la manastirea bistrita de valcea si de acolo am ajuns si aici este aproape si merita vizitata..


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu