marți, 22 mai 2012

MANASTIREA DINTR-UN LEMN-OLTENIA



Numele Manastirii Dintr-un lemn e legat de o bisericuta  smeritala a carei ridicare nu s-a folosit decat un singur stejar. Daca te uiti la grosimea impresionanta a “nepotilor” acestui prim arbore multisecular, iti dai seama ca aceasta legenda a originilor are mai mult decat un sambure de adevar.
Inceputurile monahismului in Tara Romaneasca sunt invaluite in mister, atestarea documentara ne spune ca a fost intemeiat de Sfantul Nicodim, un calugar nascut dintr-un tata roman si o mama sarboaica, a venit in partile Severinului , la Vodita, undeva in preajma anului 1370. Realitatea este insa destul de departe de documente.
Daca inceputurile  vietii monahale la Dintr-un lemna sunt invaluite in legenda, ctitorirea actualului lacas din piatra este controversata. Anumite surse indica pe Matei Basarab, iar altele pe Preda Brancoveanul.
Dupa domniile glorioase ale lui Matei Basarab sau Constantin Brancoveanu, Tara Romaneasca avea sa cunoasca una dintre cele mai nefaste perioade ale sale. Stapanirea otomana se inaspreste, iar conducatorii ei sunt dependenti in totalitate de inalta Poarta. Este epoca fanariotilor.
Maica Domnului a savarsit in Manastirea Dintr-un lemn nenumarate minuni. Oamenii obisnuiesc sa spuna ca icoana ei este ” facatoare de minuni”. Dar nu lemnul in sine sau pictura Prea Sfintei Fecioare sunt cele care vindeca bolile oamenilor si le alina durerile, ci chiar Dumnezeu, prin rugaciunile Maicii Sale, care este prezenta personal, desi nevazut, in manastirea pe care o ocroteste.
Cand intri astazi in biserica de piatra a manastirii, prima realitate – care te izbeste afectiv – este prezenta maiestuasa a icoanei Maicii Domnului.  Avand traditia savarsirii a nenumarate  minuni, parte prezentate si de noi in capitolul anteriorm ea atrage an de an sute de mii de pelerini.
Manastirea este deschisa zilnic intre orele 5:30-21:00

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu