vineri, 18 mai 2012

RELAŢIILE DINTRE MUNTELE ATHOS ŞI ATENA SUNT ÎN PRAGUL RUPTURII.



Miercuri, 2 mai 2012
Tensiunea ce mocneşte în relaţiile dintre Sfântul Munte Athos şi stat a ajuns alaltăieri în pragul ruperii deschise pe motivul impozitării proprietăţilor imobiliare ale  mănăstirilor din afara Peninsulei Athos.
Într-o şedinţă tensionată, Sinaxa Dublă a Sfintei Chinotite la care participă reprezentanţii, dar şi egumenii celor 20 de mănăstiri, s-a înregistrat luni intenţia corpului de a declara Sfântul Munte ca aflat sub persecuţie şi să îngheţe relaţiile cu statul grec.
Organul conducător suprem al comunităţii monahale s-a arătat hotărât să caute ajutor moral şi material la ţările de aceeaşi credinţă (slave), începând cu cele care au mănăstiri în Athos, adică Rusia, Serbia, Bulgaria. Termenul limită este 15 mai.
Sinaxa Dublă acuză statul grec de bătaie de joc şi retractări şi adresează un ultimatum potrivit căruia dorinţa sa de a îngheţa relaţiile şi de a declara sub persecuţie Sfântul Munte va intra în vigoare automat ca hotărâre a Sfintei Chinotite imediat după 15 mai, când se estimează că va fi format guvernul, dacă nu va fi primit un răspuns la solicitările sale.
Ruptura a fost provocată de impozitarea proprietăţilor imobiliare din afara Muntelui Athos ale mănăstirilor. Atoniţii cer statului să nu plătească impozite pentru apartamentele, magazinele etc. pe care le deţin mănăstirile din donaţii sau achiziţii în afara Athos-ului, motivând că din acestea provin veniturile pentru întreţinerea lor şi găzduirea miilor de pelerini în fiecare an. 
Guvernul anterior a inclus imobiliarele la impozitare, dar concomitent, cum se spune în Karies, a cultivat între  monahi aşteptările că va fi reglementată tema prin soluţionare legislativă fără însă să-şi ţină promisiunile. De trei ani îşi bat joc de noi. A ajuns cuţitul la os. Comisiilor noastre care s-au aflat într-un du-te – vino la Atena şi s-au întâlnit cu miniştri şi demnitari guvernamentali  li s-a spus să nu ne îngrijorăm că va exista o soluţie legislativă pentru excepţia noastră. Nu s-a întâmplat nimic. Aşteptăm şi până la alegeri, dar hotărârea noastră după aceea va fi dură, a accentuat sursa atonită.

Oprirea chiriilor

Potrivit informaţiilor, chestiunea nu doar că n-a fost rezolvată, dar deja cel puţin unei mănăstiri din Sfântul Munte i s-au oprit chiriile de la birourile, care găzduiau servicii publice din cauza neplăţii ETAK (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων: single property tax). Reacţia Sfintei Chinotite era aşteptată.
Nori în relaţiile ei cu statul s-au acumulat continuu în ultimii ani deasupra Athonului din cauza întreruperii acordării sumelor necesare pentru inventarierea electronică a comorilor duhovniceşti, a cazului Vatopedi, etc., însă paharul s-a umplut cu impozitarea imobiliarelor.
Anul trecut, în ultimul moment, a fost evitată luarea unei hotărâri a Sfintei Chinotite, chiar dacă a fost discutată şi înregistrată şi atunci voinţa ei de a se adresa Moscovei pentru sprijin, turnură care ar implica factorul rusesc în relaţiile dintre atoniţi şi statul grec. Şi chiar acesta a fost motivul pentru care guvernul Papandreou de atunci a intrat în panică, iar unii factori implicaţi ai lui au ajuns să vorbească de trădare.
În cele din urmă, după intrigi puternice şi promisiuni de reglementare, ruptura a fost înlăturată, dar mai degrabă temporar după cum se manifestă atât de violent acum. Acelaşi Prim ministru, dl. I. Papandreou, în timpul vizitei lui la Karies pentru a se întâlni cu Patriarhul Ecumenic, kyr Bartolomeu, a asigurat Chinotita că va face tot posibilul pentru a găsi o soluţie.
Acelaşi lucru l-a spus anterior în pelerinajul său şi Ministrul de Externe, dl. D. Droutsas, care a convocat şi o comisie inter-ministerială referitoare la chestiunile atonite la Atena, fără rezultat.

Diplomaţie bizantină
Monahii cred acum că timpul şi răbdarea lor s-au epuizat şi în Sinaxa Dublă de luni şi-au exprimat voinţa lor, formulată cu diplomaţie bizantină, să nu aibă adică forma unei hotărâri până pe 15 mai, dar din moment ce nu le va fi satisfăcută solicitarea, să o transforme imediat după în hotărâre!

Potrivit informaţiilor, Chinotita l-a împuternicit pe guvernatorul civil al Sfântului Munte Athos şi reprezentant al statului, dl. Aristos Kasmiroglou, să se consulte cu cei autorizaţi. Domnul Kasmiroglou însă, fiind întrebat de „K”, a evitat să comenteze cele ce s-au întâmplat la reuniune. Într-o altă hotărâre importantă a ei, Sinaxa Dublă a hotărât să trimită în Bulgaria pentru instalare permanentă o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni „Axion estin”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu