joi, 3 mai 2012

MANASTIREA SIHASTRIA




Manastirea Sihastria este asezata in partea de nord a judetului Neamt, la 22 km departare de orasul Targu Neamt, pe soseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei. Lasand in dreapta drumul Manastirii Neamt, atat de umblat de de calugari, voievozi si cronicari, soseaua continua prin lumea Branistei. Stejari seculari, rasfirati pe ambele parti si cateva movile de pamant amintesc, potrivit traditiei locale, de lupte pentru apararea Moldovei.
Cu fiorul aceste evocari, drumul paraseste soseaua principala la 15 km, trece peste Ozana si patrunde spre apus, pe valea paraului Secu. Dupa 4 km de urcus domol, pe langa stanci si codri batrani, calatorul intalneste in cale Manastirea Secu.Este atat de frumoasa..este atata liniste incat vrei sa te opresti aici ,dar inima te mana sa mergi mai departe ca sa descoperi ceva mult mai frumos..MANASTRIREA SIHASTRIA....bineinteles ca dupa tot ce a fost frumos acolo trebuia sa ne ratacim..desi noi vroiam sa ajungem la MANASTRIREA SIHLA..am fost cumva rau indrumate si am apucat pe un drum forestier rau..dupa ce am facut dreapta de la SIHASTRIE....nu trebuie sa faci stanga si este drum de tara destul de bun..fata de ce drumurii am gasit pe cheile Bicazului pana am ajuns aici..dar uiti de tot in frumusetea naturii si in linistea si blandetea calugariilor de acolo...
PAISIE OLARU..ICOANA PICTATA DE UN CALUGAR DE LA MANASTIREA SIHASTRIE..
DESCRIERE;
Asezata la margini de paduri seculare, intr-o depresiune larg deschisa spre soare, adapostita de jur imprejur de culmi ale caror inaltimi variaza intre 800-1100 metri, care o feresc de asprimea iernii si arsita verii, manastirea are o pozitie geografica vrednica de invidiat. Mai sus nici drumul nici paraul nu se incumeta sa mearga. Deci, lundu-si ramas bun unul de la altul, se ramifica in numeroase poteci si tot atatea paraiase ce vin radial dinspre culmea muntilor din jur. Fiecare versant, fiecare obcina si poiana sunt strabatute, dintr-o parte in alta, de poteci ce se intretaie, care fac legatura directa intre manastirile din tinutul Neamt si lumea inconjuratoare.
O poteca urca spre apus, peste crestetul muntelui Stanisoara, cale de patru ceasuri, pana la Hangu. Alta duce la nord, spre varful Taciunele, trece peste plaiuri cu numeroase turme de oi si dupa trei ore coboara in Pipirig. O poteca mai cunoscuta drumetilor se indreapta spre rasarit, urca in piept culmea Agapiei, prin poiana Trapezei, si, dupa un mic popas deasupra, in poiana pustnicului Serghei, coboara in mai putin de trei ore, la ctitoria Hatmanului Gavriil, fie direct, fie prin Agapia Veche. Dar cea mai frecventa este poteca ce urca la sud, spre schitul Sihla, cale de peste un ceas, de unde se poate ajunge la Manastirea Agapia, cat si la manastirile Varatec si Horaita prin poiana Ciungi.





Aici a trait si murit PARINTELE CLEOPA...sant scrise atatea despre el..eu nu scriu prea multe doar ca este frumos..sa vizitezi aceste locurii pentru linistea sufleteasca..si pentru o rugaciune la mormantul lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu